CASAL DE JOVES DEL GUINARDÓ

Guinardó | Barcelona | 2015

Client

Districte Horta Guinardó
Ajuntament de Barcelona

Autors

Bayona I Valero
Cantallops Vicente Arquitectes

Col·laboradors

Bernuz-Fernandez arq. SLP
Armengol & Ros consul. SLP
Dalmau-Morros Tècnics SLP

Promotor

REGESA

Any:

2008-2015

Fotografia

Jordi Surroca i Gael del Río

Projecte

Edifici de Planta Baixa i 2 plantes que integra una sala polivalent  i serveis independitzable de la resta de l’edifici en planta d’accés, un vestíbul de trobada i exposició, i diversos àmbits diàfans a les 2 plantes superiors ajustables a diferents possibilitats de distribució, gràcies als envans mòbils i portes corredisses insonoritzades.

Un element molt important és el jardí en coberta a la Planta Baixa, ubicat sobre la sala d’actes. Es tracta d’un espai enjardinat, apte per al cultiu (banyera de cultiu completament impermeabilitzada, amb un gruix de 35cm de terres), així com també per a la realització d’activitats a l’aire lliure. Aquesta coberta verda es genera per l’endarreriment del volum construït del Casal en plantes superiors,  amb l’objectiu de respectar l’assolellament i vistes als habitatges veïns existents, així com protegir la privacitat tant dels habitatges com de les activitats del casal. La coberta enjardinada afavoreix l’aïllament acústic de la sala inferior, i genera un pulmó verd, en continuïtat amb l’espai de Parc infantil, i els Patis i coberta verda de l’escola Bressol i el pati de l’Escola Guinardó als baixos del volum d’habitatges.

Aquest continu d’espai lliure verd a l’interior dels nous edificis,  de caràcter més tranquil i silenciós es complementa amb el continu d’espai públic i verd que envolta el conjunt d’equipaments del Mercat del Guinardó. |

Premis i publicacions

2016 Obra premiada a la categoria d’edificis no residencials a la Mostra d’Arquitectura catalana del COAC 2015-2016. Illa Equipament Guinardó.
2018-19 Exposició “Import Wallonie- Export Barcelona. Re-activate the city” Bruxelles / / Publicació “Export Barcelona Re-activate the City”.”
http://www.citiesconnectionproject.com/project/guinardo-facilities-building/
2015-16 Publicació Revista “Con Arquitectura nº 57”.
2011 Publicació “Equipaments: l’ordenació dels conjunts dotacionals. Dotze exemples a Barcelona”.Ajuntament de Barcelona.
2008 Publicació “Barcelona Transformació Plans i Projectes” Mercat del Guinardó. Ajuntament de Barcelona.