LA PERLA

Bellmunt del Priorat | Tarragona| 2019

Client

Privat

Authors

Bayona I Valero

Collaborators

Marc Gual, estructurista
Dalmau-Morros tècnics S.L.P.

Developer

Privat

Year:

2018-2019

Photography

BV

Project

The house makes part of the protected ensemble of the Bellmunt mining community, protection category BCIL and an integral protection level. The main entrance is through Passeig del Priorat, and the rear gives to non-urbanizable land through a small service access 2 meters under the street level. The views from the rear façade are clear and reach far away, overlooking the Natural Park of the Montsant range. The dwelling is located on a plot of 63m2 with a built surface of 60.53m2. the Project keeps the characteristic elements that confer patrimonial value to the ensemble, openings and façade elements, focusing on adapting the interior and the rear façade to the needs of a dwelling. The entrance to the dwelling is through Passeig del Priorat through a small hall distributing in one side the bathroom, and in the other the access to the living room – dining room – kitchen space giving to the rear façade, that incorporates a small terrace overlooking the Montsant range. At the ends of the dwelling facing the street there is the bedroom, and next to the bathroom, accessible from the kitchen, the pantry area and the utilities.

The use of minimal finish materials confers it a unitary and sober look. The continuous interior-exterior pavement amplifies the indoor spaces. Walls are in white plaster. Carpentry is lacquered in white for the doors and elements that mustn’t stand out, and oak for the elements that need to be highlighted, such as the large window of the main room or the exterior carpentry.

The project is conceived with the idea of using local technology and construction techniques that match the original work and its materials.