PLAÇA DE LES GLORIES SOCIAL HOUSING INTERNATIONAL COMPETITION

Winner project.

The greenery of the park spreads out colonizing the empty spaces between elements. Urban connections are created, suggesting alternative paths between the buildings. The project proposes four volumes with a central patio, achieving a very compact form and permitting the possibility of transforming the patio into a large heat sink. The volumes connect at the ground level to allow a shared ecosystem that includes exchange spaces for commerce and productive activities on the path from the street home. Each building and dwelling is a coexistence unit (there’s no hierarchy between elements). The certainty that there’s many ways of inhabiting, sharing and defining a home takes us to define a stable module that becomes the unit of measurement. That’s how we introduce flexibility in the composition of a habitat able to occupy whatever space it needs, now or in the future, allowing again the exchange among neighbors.